Ziektekosten-(on-)integriteit

Me vandaag weer opgewonden over de ziektekosten-wereld.
Vorige week ontving ik mijn eerste ‘Eigen Risico’-specificatie voor 2014. En wat zie ik: een declaratie van € 6,15 voor een ‘Informatiegesprek medicijnen’.
Een wat???
Dus ik direct in de mail naar DeFriesland.
Die zeggen dan:

“De kosten die aan u zijn doorberekend zijn in rekening gebracht voor uw bezoek aan de apotheek. Deze kosten worden door de apotheek gedeclareerd wanneer u bijvoorbeeld een nieuw geneesmiddel krijgt. De apotheker voert in dit geval met u een gesprek waarbij u geïnformeerd wordt over de betreffende medicijnen. Ook kunnen uw verwachtingen worden besproken. Deze kosten worden sinds 2012 aan de verzekerden doorberekend, maar sinds 2014 ziet u deze kosten apart terug op uw eigen risico specificatie als ‘Informatiegesprek medicijnen’. Hier is voor gekozen om de transparantie te vergroten. Uiteraard moet het gesprek wel hebben plaatsgevonden om de kosten te mogen declareren. Wanneer u het niet eens bent met de declaratie, kunt u dit bij uw apotheek aangeven.”

Natuurlijk ben ik blij met de steeds groter wordende transparantie.

Maar de Apotheek (Huizumerpoort te Leeuwarden) heeft wel weer een mail ontvangen. (En het meldpunt ook.)

Want dat ‘gesprek’ bestaat uit het navertellen van wat er ook in de gebruiksaanwijzing staat (en/of wat de huisarts me net ook al verteld heeft).
En nog erger, er wordt niet van tevoren gemeld dat dit geld kost. Ik heb dus geen keuze maar mag wel betalen.
Dit zouden we van geen enkele product- of dienstverlening accepteren; waarom wel van de ziektekosteninstanties?

——————–
Ik ben wel blij met de snelheid waarmee instanties inmiddels reageren.

De Apotheek had het volgende te vertellen:
“Het feit dat het eerste uitgifte gesprek apart nu in rekening wordt gebracht roept veel vragen op. Dit tarief brengen wij inderdaad al jaren in rekening simpelweg omdat dit een overeenkomst is die wij met uw zorgverzekeraar hebben. Dit hebben wij zelf niet bedacht. Uw zorgverzekeraar heeft de plicht u in te lichten over de met onze gemaakte afspraken over tarieven. Ook hangt de lijst met tarieven bij ons in de apotheek.
Verder zijn wij verplicht bij eerste uitgifte van een geneesmiddel uit te leggen hoe uw medicatie werkt, dit is niet iets wat u zomaar kunt weigeren om de kosten te drukken. Vanwege de transparantie zijn wij verplicht dat nu apart op de nota te vermelden, maar het is geen ‘losse module’ waar optioneel voor gekozen kan worden. Door de manier waarop het nu door zorgverzekeraars wordt gepresenteerd lijkt het nu alsof dit het geval is maar dat is niet het geval. Ik betreur het ten zeerste dat deze indruk ontstaan is.”

Een ietwat slachtofferig kastje-naar-de-muur-reactie. Ik heb hen dan ook aangeraden óók in opstand te komen.
Nu kijken wat Radar hiervan zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *