HB-/HSPer in het zwembad

Om verschillende redenen heb ik me vandaag (weer eens) begeven naar het zwembad.
Ik ben met gezondheid bezig én ik vind zwemmen heerijk.
Toch kom ik er niet zo vaak.
En ik begin steeds beter te snappen waarom.

Ik had bijv. mijn 12-baden-kaart laten verlopen zonder dat ik dat wist. (Ik kwam er pas recentelijk achter dat ie 25 maart jl. afliep.)
Ik had nog maar 6 ‘baden’ gebruikt dus ik baalde.
Twee dagen lang heb ik ‘gepiekerd’ hoe ik e.e.a. aan de juffrouw ging vertellen in de hoop dat zij mij tegemoet wilde komen.
Twee dagen! Of eigenlijk twee nachten.

Toch was (eindelijk) het verlangen om te zwemmen groter dan mijn ‘angst’ voor de juffrouw en ik ging op pad.
Maar lo-and-behold, alle zorgen om niets; de juffrouw verontschuldigde zich bijna dat ze mijn kaart ‘maar’ 3 maanden kon verlengen vanaf nu.
Oftewel, ik heb nog 12 weken om 6x te zwemmen.
Dat gaat lukken!
Maar het had dus wel wat voeten in de aarde voordat ik dit kon ontdekken.

Onderweg (fietsend) maakt ik me zorgen over de drukte in het bad. Ik kan nl. niet tegen drukke mensen, schreeuwende mensen, teveel mensen, etc.
Dus zou ’t wel goed komen met mijn mogelijkheid om een paar baantjes te trekken?
Zelfs vlak voor het binnen gaan beloofde ik mezelf dat ik nu alleen kwam kijken hoe ’t zat met mijn abonnement, maar dat ik later terug zou komen om te zwemmen. Ik had nl. al op het schema (en aan de toestroom van grijze bolletjes en dames met babies in bakjes) gezien dat het druk zou worden met bejaarden én moeders met kinderen.

Maar goed, eenmaal bij de kassa ging de juffrouw ervan uit dat ik vandaag ook zou gaan zwemmen en haalde 1 ‘bad’ van mijn kaart.
Nou, vooruit dan maar. Maar even kijken hoe erg ’t zou worden; ik kon tenslotte altijd nog eerder weg.
Dat zou me dan wel € 3,67 kosten, maar goed, ik had net weer € 22 gewonnen. En ik zou een ervaring rijker zijn.

Eenmaal in de kleedkamer bleek dat ik me goed had voorbereid. Ik had m’n badpak al aan en hoefde dus alleen wat kleren uit te trekken, mijn badmuts op te doen en m’n brilletje mee te nemen. Ik had er zelfs aan gedacht een slotje mee te nemen zodat ik mijn tas achter slot en grendel kon opbergen.
zwemmen
Eenmaal in het bad wilde ik graag een programma zwemmen. Ze hebben geplastificeerde programma’s gemaakt op 6 verschillende niveaus met zo’n 10-12 verschilende lagen per niveau. Ik wilde natuurlijk niveau 1 / training 1. Echter, die bleek niet op de juiste plek te zitten.
Dus ik alle 6 de bakjes door (onderwijl ze allemaal oplopend sorteren in het juiste bakje), maar helaas. Niveau 1 / training 1 zat er niet bij.
Gelukkig ben ik niet zó OCD (of voor de echte CDO) dat ik nu niet verder kon dus ik ben maar gestart met Niveau 1 / training 2.
Een aardig programma van in totaal 1 km onderverdeeld per 50 of 100 meter. Heel fijn is dat we een 50 meter bad hebben dus dat rekent makkelijk.

Vervolgens blijkt dat het programma roept om ‘schoolslag alleen benen’ waarbij dan netjes staat dat ik een plankje mag gebruiken.
Maar dat staat niet bij ‘crawl alleen benen’.
Dus ik vraag het aan een dame in mijn baan. “Ja hoor”, zegt ze, “dat staat toch bij ‘schoolslag alleen benen’.”
Ja maar …. ja maar ….
En ook het ‘in het begin zwaar en zeer langzaam’ wordt door haar anders geïnterpreteerd.
Namelijk als ‘dat moet je in het begin zwaar en zeer langzaam doen’. Terwijl ik het als een soort waarschuwing had gelezen. Ik vroeg me alleen maar af waarom erboven stond ‘100 meter schoolslag’ en daarna ‘2×50 meter crawl alleen benen’.
Is 2×50 niet ook 100?
Enfin, die vraag ging aan haar voorbij.
Later, tijdens het ‘zwaar en langzaam crawl alleen met mijn benen’ (ik had tenslotte tijd zat), begreep ik dat 2×50 meter niet 100 meter is. Want bovenaan staat de instructie na elke opdracht 30 seconden te rusten. En bij 100 meter mag dat dus niet, maar bij 2×50 wel.

Enfin, zo kan ik nog even doorgaan (over water in je neus bij rugcrawl bijv.) maar uiteindelijk is het voor deze HB-/HSPer een leuk zwembaduurtje geworden en heb ik al zin in de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *