Witlofovenschotel met mosterdpuree

Handig:
kleine ovenschaal
pureestamper

Ingrediënten:
475 gr aardappelen
500 gr witlof (meestal 4 stronken)
1 grote el grove Zaanse mosterd
boter, volle melk
4 plakken kaas
8 plakjes kalkoenfilet/achterham

Sugarchallenge adjustments:
* vervang aardappelen evt. door bataten, maar dat maakt het geheel wel (veel) zoeter.
* let op dat je mosterd neemt zonder suiker. Ik gebruik de grove mosterd van Marne (te koop bij Jumbo)
* de mosterd is dus bij deze hoeveelheden niet goed te proeven (zie De Bataat); hiermee moet ik dus nog wat verder experimenteren
* er zit vrijwel altijd suiker (dextrose) in verpakte vleeswaren; vervang door kaas

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 200 °C (evt. meer/minder naar gelang de oven; als je vlees gebruikt wil je niet dat de randjes verbranden).
Kook de aardappelen in water met zout in (ongeveer) 20 min. gaar.
Snijd de onderkant van de stronken witlof, snijd de stronken doormidden en verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren.
Je kunt de de witlof 3 min. in een grote pan water met zout koken en laat daarna uitlekken en afkoelen. Ik stoom ze in een vergiet bovenop de al kokende aardappelen.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de mosterd, de boter en de melk tot een grove puree. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Verdeel de puree over de ovenschaal. Snijd de plakken kaas doormidden en leg ze naast elkaar op een snijplank, leg de ham erop en wikkel de witlof erin. Leg de rolletjes naast elkaar op de puree. Bak de witlof in het midden van de oven in 25 min. gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *