Voorafgaand

Mijn proces is (natuurlijk) niet begonnen met de start van dit blog alweer 5 dagen geleden.

De eerste woorden voor mijn boek zette ik ‘ officieel’ op ‘papier’ (in mijn Ipod Touch) op 29 juli 2011 in het vliegtuig op weg naar Sandra & Santi.
Ik ging naar hun toe omdat ik vastliep in mijn verwerkingsproces en via-via de link had ontvangen naar hun ‘reisverslag’.
Ik kreeg contact met Sandra en uiteindelijk is het plan tot stand gekomen dat ik 2,5 week bij hun ging vrijwilligen. Een gelegenheid voor mij om voor kost & inwoning te werken om zo toch in staat te zijn zo lang daar naar toe te kunnen.
Inmiddels was ik nl. al 7 maanden compleet opdrachtloos en daarvoor had ik 1,5 jaar lang zo’n beetje maar 1 opdracht (waar ik net wel/net niet van kon rondkomen).
Dit alles was gekomen in het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn ontwikkeling tot trainer.
Maar goed, daarover meer in het boek.

Na terugkomst heb ik het hele idee van het boek weer laten gaan. Niet bewust, maar er waren andere dingen voor in de plaats gekomen. Mijn toenmalige vriend (nu verloofde) en ik (of eigenlijk eerst ik, en daarna hij) hadden het plan opgevat te emigreren naar Frankrijk.
Hij heeft nl. ook een stuk van hetzelfde persoonlijke ontwikkelingspad afgelegd als ik en wij verlangen nu vooral naar rust & ruimte.
We zijn die winter (2011/2012) heel druk geweest met een heel concreet plan wat helaas op het laatste nippertje niet doorging.

Vervolgens ben ik een paar maanden bezig geweest (achteraf gezien natuurlijk; zoiets komt bij mij nooit als plan) met het verwerken van die teleurstelling.

Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik nog net zo ver was op mijn pad van ‘terug naar het ‘normale’ leven’ als een jaar daarvoor.

Begin juni (2012) ben ik weer 2 weken naar ons huis in Leeuwarden gegaan en daar is eigenlijk de boek-motor weer gestart.
Boeken halen in de bibliotheek, downloaden van internet, films bekijken, etc.

Twee dingen hebben me eigenlijk aangezet om (weer) te gaan schrijven:

  1. het boek ‘Take back your life’ van Janja Lalich & Madeleine Landau Tobias
  2. het bijwonen van een lezing van Suzanna Jansen over haar schrijfproces van Het Pauperparadijs

Want na de lezing begreep ik dat een boek schrijven vooral ook ‘onderzoek doen’ is. Dat ik niet voor dat beelscherm hoef te gaan zitten om vervolgens briljante dingen uit mijn vingers te laten komen.
Maar dat het een proces is van informatie verzamelen, uit boeken en uit mezelf. Die informatie enigzins ordenen (hoe en waar ga je het bewaren; een proces wat ik uit een ander (arbeids-)leven natuurlijk heel goed ken) en in mijn geval vooral ontdekken dat het wellicht eerst een kwestie is van alleen maar verzamelen.

En daar ben ik nu mee begonnen.
Het verzamelen van woorden.

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *