Tips

Lessons learned over het schrijverschap van het interview met Ellen Heijmerikx (zie blog gisteren):

 • Show, don’t tell. Oftewel, beschrijf de effecten i.p.v. wat er gebeurt. Dus niet ‘ze begon te huilen’ maar bijv. ‘langzaam liepen haar ogen vol’.
 • Beschrijf vanuit de zintuigelijke waarneming van het personage i.p.v. dat je algemene beschrijvingen maakt en pas het aan aan de stemming van het personage. Iemand die bijv. al jaren in dezelfde kroeg komt zal het niet meer opvallen dat er flessen op een rijtje staan. Maar als ie sachgrijnig is zal het wel opvallen hoeveel stof er op die flessen ligt.
 • Elementen in het schrijven:
  1. Wat is je drijfveer, je motief?
  2. Voeg spanningselementen toe om het levendiger te maken. Bij een dialoog bijv. kun je mensen gewoon in een stoel laten zitten. Maar je kunt ze ook de afwas laten doen, of een fietstocht laten maken. De elementen moeten wel ten dienste zijn van het verhaal. Bijv. het gebruik van vogelvluchten om de snelheid van een racefiets aan te geven. Gebruik dan wel dieren/vogels uit de omgeving van het personage. Dus als hij/zij in de duinen woont gebruik je meeuwen en geen olifanten.
  3. Dat wat je het liefste niet beschrijft, moet je gaan vertellen. De pijnpunten, de dingen waar je liever van weg wil, daar moet je in gaan roeren. En met eigen ervaringen wordt het een dieper, gelaagder verhaal.
 • Je kunt geen rekening houden met de gevoelens en processen van anderen als je schrijft. Daarnaast is een verhaal om iemand onderuit te halen niet interessant.
 • Je kunt gebruik maken van meelezers en/of een schrijfgroep.
 • Stuur een kort verhaal in voor een schrijfwedstrijd.
 • Neem schrijflessen (masterclasses).

Een herkenning (en daarmee bevestiging) in haar verhaal is dat toen zij ‘Blinde Wereld’ schreef (een verslag van haar jeugd opgroeiende in de sekte ‘Noorse Broederschap’) de herinneringen zeer fragmentarisch naar boven kwamen. En zo is het boek ook geschreven: korte hoofdstukken. De lijn van het verhaal kwam al schrijvende naar boven. Je (ik) hoef(t) dat dus niet allemaal eerst helder te hebben.

Een wat volgens Ellen ook helpt is om onzeker te zijn.
“Huh?” dacht ik.
Maar logisch blijkt het, omdat je je dan open stelt.
Als je onzeker bent en je denkt dat je ’t eigenlijk niet kan, dan luister je naar anderen.

Na het beluisteren van het interview ben ik lekker bij Bagels & Beans in Leeuwarden onder het genot van een kopje koffie (met worteltjestaart)

Soms moet een nieuwbakken schrijfster zich gewoon even verwennen tijdens het onderzoek.

Soms moet een nieuwbakken schrijfster zich gewoon even verwennen tijdens het onderzoek.

de boeken van Ellen Heijmerikx gaan lezen.
Gezien het onderwerp (haar jeugdbeschrijving van het opgroeien in de ‘sekte’ van de Noorse Broederschap) trokken de boeken mij aan, maar haar specifieke schrijfstijl kon mij niet vasthouden.
Wel ben ik blij met de lessen die ze me geboden heeft in het interview en haar boeken.

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *